Efterårets græskar

Denne tid på året byder på en masse græskar i butikkerne og som pluk selv forskellige steder. Vi har selv været på græskarjagt har hygget os med vores græskar.

Vi var selv ude og plukke vores græskar ved Kildebrønde Frugtplantage. Et helt fantastisk sted, der er et besøg værd på mange tider af året. Her kan du købe æbler, pærer, løg, jordbær, hindbær, græskar og meget mere – dog ikke det hele på denne tid af året, da det selvfølgelig skal følge årstidens frugt og grønt.

Vi fandt to flotte græskar, som skulle med os hjem. Jeg kunne nok have købt mig fattig i alle de smukke græskar, ikke mindst alle de små pyntegræskar de havde.

Sådan får du dine halloweengræskar til at holde længere

Det er vidst ingen hemmelighed, at dette lune efterår ikke hjælper særlig meget med til at få de kære græskar til at holde efter de er blevet skåret. Men det er der råd for.

Vi har i dag skåret vores halloweengræskar. Drengene har lavet hver deres. De har først tegnet på deres græskar, så de vidst hvor de skulle skære henne. Så har vi skåret toppen af græskaret, for så at udhule det.

Al det skønne græskarkød sørgede vi for at gemme til suppe.

Så skar de ansigterne ud på deres græskar, men inden der kom lys i og de blev sat udenfor, malede jeg dem med atamon indeni. Atamon er det produkt man fx hælder i syltetøjsglas inden man kommer den hjemmelavede syltetøj i.

Jeg opdagede tricket sidste år, da vi også havde et varmt efterår. Der faldt Njords græskarlygte nemlig meget hurtig sammen og skulle smides ud inden halloween. Så fandt jeg en amerikansk side, hvor de fortalte hvordan man forlængede holdbarheden på græskarlygten. Jeg prøvede det og var faktisk forbavset over resultatet.

Derfor er begge drenges græskar blevet smurt ind i atamon.

Græskarlygtens historie

Imens vi sad og lavede græskarlygter, spurgte jeg Njord om han vidste, hvorfor vi sætter græskarlygter udenfor.

For græskarlygten kan dateres tilbage til 1600-tallet, hvor den blev lavet til at skræmme onde ånder væk. Dengang var lygterne dog lavet af roer og ikke græskar. Det var først da irerne kom til Amerika, at roen blev skiftet ud med et græskar.

Der er også et gammelt irsk sagn om Stingy Jack, der narrede Fanden og fik en roelygte, så han kunne finde vej fra helvede og tilbage til jorden.

Derfor kaldes græskarlygten stadig for “Jack-o-lantern”, da den referer til Stingy Jack.

Græskarsuppe – opskrift 4 pers.

Ud af al det lækre græskarkød lavede vi den skønneste suppe – perfekt til efter en hel dag udenfor i efterårsvejret. Vi fik græske brød til, så der var lidt at dyppe i suppen med. Drengene nød det og spiste helt op.

Til suppen skal du bruge:

  • 350 g græskarkød
  • 2 store pastinakker
  • 2 cm frisk ingefær
  • 500 ml grøntsagsboullion
  • 1/2 dl fløde
  • 1/2 tsk cayennepeber

Skræl pastinakkerne og skær dem i grove skiver. Kom dem og græskarkødet op i en gryde. Fjern skallen fra ingefæren og skær den i grove små stykker. Tilsæt boullion og tænd op under gryden. Lad grøntsagerne koge op og blive møre. Blend dem til en lind grød og sørg for at der ikke er klumper i. Tilsæt fløde og cayennepeber. Lad suppen simre videre i 5 minutter. Server varm.

Ønsker du mere græskarsmag i suppen, kan du bruge i stedet bruge et hokkaido græskar eller en butternut squash. De græskar som der normalt laves græskarlygter ud af, er nemlig ikke lige så kraftige i smagen.

En tanke omkring “Efterårets græskar

  1. Pingback: Uhyggelige kager | En Livsstil

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.