Det handler om små liv

Det handler om små liv på flere punkter. Det handler om de små liv der er omkring os i hverdagen, altså børn. Helt fra de nyfødte til de større børn. Derudover handler det om Små Liv, en lille virksomhed, hvor der bliver undervist i at yde første hjælp til de små.

små liv
en livsstil

Min største frygt har alle dage været – og er det stadig – at en af mine drenge skulle blive kvalt i noget mad eller på anden måde have brug for, at jeg yder førstehjælp på dem.

Denne frygt kommer aldrig til at forsvinde, men heldigvis er jeg forberedt på, hvad jeg skal gøre, hvis det sker. Om jeg kommer til at kunne være rationel nok til at udføre førstehjælp, det kan jeg ikke udtale mig om.

Hvordan er jeg blevet forberedt? Jeg har taget førstehjælpkursus hos Små Liv, hos Camilla.

Pas på de små

Alle der har med små børn at gøre, enten deres egne, børnebørn eller på anden vis, bør have taget et kursus i førstehjælp på børn. Så man har en grundlæggende viden. Hos Små Liv har Camilla, hen over Coronakrisen, tilbudt onlinekurser. En måde for en lille virksomhed, at tænke ud af boksen og komme ud til dem, der har brug for dem.

Men hvem er Camilla og hvad er baggrunden for at starte Små Liv?

Små Liv

Camilla Gaardbo er 38 år, født og opvokset i Greve, hvor hun stadig er bosiddende. Hun er mor til to skønne børn, en dreng på 8 år og en pige på 5 år. Er uddannet sygeplejerske og til daglig står hun bag Små Liv, hvor hun underviser i blandt andet førstehjælp til børn.

Det er ikke uvant for Camilla, at arbejde med børn, da hun altid har arbejdet med børn på forskellig vis:

Jeg er sygeplejerske. Jeg har altid arbejdet med syge børn. Inden og under min uddannelse arbejdede jeg på en døgninstitution for multihandicappede børn i 4 år. Så snart jeg var færdiguddannet fik jeg job på børnekræftafdelingen på Rigshospitalet hvor jeg var 10 år. Sidst har jeg været et lille år på gynækologisk på Hvidovre hvor vi bl.a. havde vores nybagte mødre med blødning eller brystbetændelse. Men lå også side om side med barselsgangen som vi selvfølgelig hjalp når alarmen lød. Hvilket den tit gjorde, især på grund af det nye store ansvar, nye verden og også på mange måder store utryghed pludselig at skulle have ansvar for en lille baby.

Men en ting er at gå fra et fast arbejde til pludselig at være selvstændig – der skal komme en idé, der så også skal føres ud i livet. Hvordan startede idéen?

Idéen startede egentlig i en nattevagt hvor jeg sad og snakkede med en læge, om et barn der var kommet ind med et stykke æble, der var kommet galt i halsen. Det fik os til at tale om hvor tit vi møder ordene “bare jeg dog havde vidst det inden jeg stod i det” fra forældre eller bedsteforældre der kommer ind med deres barn der på den ene eller anden måde var kommet til skade. Enten hvordan de kunne have været mere bevidste om faren, men ikke mindst at vide, hvad man skal gøre hvis skaden alligevel sker. Men også vores helt nybagte forældre som bliver forskrækket over babys gylp, fostervand der kommer galt i halsen m.m.

Han var selv lige blevet far og nogle dage efter vores snak kontaktede han mig og spurgte, om ikke jeg ville komme hjem for at vejlede ham og hans kone, samt hendes mødregruppe i noget af det vi havde snakket om den nat. Det tog lidt tid før jeg blev overtalt, men gjorde det så en dag og derfra gik det lidt som ringe i vandet. Mødregruppen henviste til endnu en mødregruppe, deres bedsteforældre og så videre. Jeg var meget heldig.

små liv
en livsstil

En ting er at få ideen og den starter op, men en anden ting er vigtigheden i at have nogen omkring sig, der tror på at det kan lade sig gøre og støtter op. Hvem ville du ikke kunne have gjort dette uden?

Mine forældre og min bror, som hjælper på hele privatfronten. Men ellers må jeg nævne familieskolen og Børneloppen som fra start af troede på det og bookede mig ind.

Hvornår startede det hele så, hvor Små Liv for alvor fik liv?

“Ideen og de små kurser startede i 2017 og har siden hen kun taget fart.”

Dermed var Camilla stadigvæk rimelig grøn i at stå med egen virksomhed, da jeg dengang i 2017 havde tilmeldt mig et førstehjælpskursus hos hende. Det var sommer, det var inde i København og i et hyggeligt baglokale til en meget børnevenlig café. Jeg traskede afsted med min store mave og kan huske, at jeg gik derfra med en rigtig god følelse. Følelsen af at være forberedt på at kunne hjælpe min store dreng, på dengang knap 3 år og min kommende lille dreng, der lå i maven.

Hvorfor børn?

Et spørgsmål jeg havde siddende i hovedet, da jeg skulle lave interviewet var, hvorfor børn? Ikke fordi det var en dårlig ting at fokusere på børn, men det var ikke noget jeg var støt på før, at man koncentrede sig så meget om kun børn i forhold til førstehjælp. Så hvorfor?

“Det er altid børn der har været mit interesseområde og fordi jeg hele tiden hører om denne utryghed, der ligger i ikke at vide hvad man skal gøre hvis uheldet en dag skulle ske. Jeg er selv mor og alene tanken om, at der en dag skulle ske mine børn noget og jeg ikke ville vide, hvad jeg skulle gøre for på bedst mulige måde at kunne hjælpe dem, det kan nærmest trække tårer.”

Kurserne

Noget alle kan nikke genkendende til, er hvis man selv har holdt foredrag eller været til samme kursus flere gange, så er det ofte de samme spørgsmål der dukker op i spørgerunden. Hvilket spørgsmål får du oftest på dine kurser?

“Spærrede luftveje fylder rigtig meget. Men også forbrændinger er en af de skader mange oplever og måske også bliver overrasket over hvor lidt der egentlig skal til når det er baby og barnehud der tales om og ikke mindst feberkramper som virkelig kan være en ubehagelig oplevelse.”

Hvad ville du mest ønske, at alle vidste omkring førstehjælp?

“Tjaa…. egentlig det hele. Men måske feberkramper som alligevel opleves af en del og som ofte sætter forældrene i skrækken “nu dør mit barn”, men ellers er det nok der, hvor det virkelig skal gå stærkt: spærrede luftveje og hjertestop. Heldigvis sker det meget sjældent at det skal bruges, til gengæld er der ingen tvivl om at det kan redde liv, hvis man bare ved lidt om hvad man skal gøre.”

Arbejdsfølelsen

Dem der holder af deres arbejde, ved typisk godt hvad det er, der giver den arbejdsglæde. Hvad giver dig arbejdsglæde?

“Følelsen af at hjælpe. Både med førstehjælp, men også mine vejledninger og zoneterapi i søvn, ondt i maven, refluks m.m. Alle der er forældre ved, hvilken følelse man får i hjertet når ens barn bare græder og man ikke ved hvad man skal gøre.”

Danmark har stået på hovedet i denne tid, hvor vi har kæmpet med COVID19 eller Coronakrisen. Hverdagen har været usikker og intet har været som det plejer. Hvad har gjort dig utryg under COVID19?

“Om Små Liv kan overleve. Jeg har både vejledt og givet kurser online, heldigvis med stor tilfredshed, flotte og søde anmeldelser. Men selvfølgelig er der rigtig mange som har måtte aflyse, da de ønsker kurser og vejledning med hands-on, hvilket er helt forståeligt.”

Mange ser også på denne krise og har opdaget, at COVID19 ikke kun har bragt dårlige ting med sig, men muligheden for at se verden og ikke mindst sit arbejde på en helt ny måde. Hvad har styrket dig under COVID19?

“Helt klart at online er blevet taget så fint imod. Det kan gives til mindre pris, samt komme ud til flere i Danmark, hvilket jeg håber meget på det vil komme. Og så vil jeg også have lov til at nævne mine fantastiske kunder. Kunder jeg måske kun har mødt en enkelt gang, som skriver hvor vigtigt det jeg gør er og hvordan de bedste kan hjælpe med delinger, blog indlæg m.m. Det er så rørende og varmer helt ind i hjertet at folk jeg egentlig ikke kender melder ind på denne måde. Så taknemmeligheden er meget stor.”

Jeg har helt klart en kæmpe anbefaling, til alle jer der enten ikke har taget førstehjælpkursus (ud over dengang til teori) eller som gerne vil have det opfrisket og på en eller anden måde har med børn at gøre. Det er et af de vigtigste redskaber du kan anskaffe dig, opskriften på at kunne redde liv. Små eller store.

Jeg sidder med tårer i øjnene, imens jeg skriver dette indlæg. For tanken om ikke selv at kunne hjælpe mine drenge eller at dem de er sammen med, ikke ved hvordan de skulle kunne hjælpe er uhåndgribeligt.

Husk at fars dag er lige om hjørnet – måske har du en kommende far, nybagt far, bare en far eller måske en bedstefar, der skulle have et lille kursus i fars dags gave? Han kan altid få noget andet af det han elsker ved siden af – som chokolade, øl eller noget helt tredje.

www.smaaliv.dk

Dette blogindlæg er på ingen måde sponsoreret, men baseret på egen erfaring og ikke mindst en kæmpe lyst til at støtte de små virksomheder.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.