Fastelavnsboller

Vi nærmer os lige så stille februar måned og det betyder fastelavn – og selvfølgelig fastelavnsboller.

Opskrift på fastelavnsboller

Der er den helt klassiske fastelavnsbolle, som du også kan købe hos de fleste bagere. Denne opskrift er lidt mere mættende og ikke lige så mange tomme kalorier som den klassiske opskrift. Er du mere til den klassiske fastelavnsbolle, så kan du finde opskriften på den klassiske fastelavnsbolle herinde også.

Disse fastelavnsboller er med en grovere dej og så er de fyldt med æblemos og marcipan. Du kan sagtens vælge at fylde kagecreme i og eller remonce, hvis du ikke er meget for æblemos og ren marcipan.

Begge mine drenge har elsket dem og de er det publikum jeg primært går efter, men manden har også været ekstra glad, ikke mindst på grund af marcipanen.

Køkkenhjælpere

Njord var med i køkkenet og hjalp med at hælde i, måle op og ikke mindst at røre rundt. Han vil rigtig gerne, især når han får lov til at gøre tingene selv, som fx at skrælle æblerne.

Opskrift på fastelavnsboller

Da fastelavnsbollerne var bagt og kølet af, fik begge drenge lov til at pynte hver deres. Det var med glasur, mange forskellig slags krymmel og glimmerstøv. Det er så hyggeligt når de har lyst til at være kreative og selvfølgelig blev der spist en masse krymmel ved siden af fastelavnsbollerne.

Opskrift på fastelavnsboller

Opskrift på fastelavnsboller

  • 2,5 dl mælk
  • 100g smør
  • 25g gær
  • 50g sukker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk vanillesukker
  • 2 spsk hørfrøprotein fra Nyborggaard
  • 2 æg
  • 100g grahamsmel
  • 200g hvedemel
  • 200 groft rugmel
Fyld er æblemos og marcipan
  • 3 store æbler eller 6 små
  • Ren marcipan

Fastelavnsboller

Start med at lune mælken til ca. 40 grader i en gryde. Tag gryden at blusset når mælken har nået den rette temperatur.

Sørg for at smørret er stuetemperatur for ikke at nedkøle mælken for hurtig. Kom smørret op i gryden med mælken og rør rundt indtil smørret er opløst. Kom derefter gæren i og rør rundt til gæren er opløst.

Herefter tilsættes sukker, salt, kardemomme, vanillesukker, hørfrøprotein og æg, og røres rundt.

Kom først grahamsmel og groft rugmel i. Hvedemelet tilsættes lidt af gangen, det kan dog være at du enten skal bruge mere eller mindre hvedemel, dette kommer an på hvor meget dejen suger.

Ælt blandingen sammen i ca. 5 minutter. Dejen må ikke sidde fast i dine fingre, men skal heller ikke blive for tør.

Lad dejen stå tildækket med et rent viskestykke i 30-45 minutter.

Efter hævetiden, rulles dejen ud til en tykkelse på ca. 0,5 cm. Skær firkanter ud på 10-15 cm i bredte/højde. Her kan du med fordel bruge en pizzaskærer for at få de pæneste skærekanter.

Kom en skive marcipan midt på en firkant og derefter en spsk æblemos. Fold hjørnerne sammen på midten og klem dejen sammen, så fyldet bliver godt lukket inde. Stil fastelavnsbollerne på et bagepapir med lukningen nedad, for at undgå at fyldet løber ud.

Opskrift på fastelavnsboller

Lad bollerne stå tildækket med et rent viskestykke i 30-45 minutter for at efterhæve.

Pensl fastelavnsbollerne med mælk og stil dem i en opvarmet ovn. Lad dem bare i 10-15 minutter ved 200 grader varmluft.

Opskrift på fastelavnsboller
Fastelavnsbollerne efterhæver inden de skal pensles og bages

Når bollerne er bagt, stilles de på en rist for at køle. De afkølede fastelavnsboller kan nu pyntes med glasur, krymmel og andre herligheder.

Opskrift på fastelavnsboller

Opskrift på æblemos

Til denne opskrift på fastelavnsboller har jeg brugt 3 store æbler, men dekan også bruges 6 små i stedet. Æblemosen laves ved at skrælle æblerne og skære kernehuset fra. Skær så æblet i tern, kom det i en gryde med 1 dl vand og lad det koge op. Lad det simre under låg i ca. 15 minutter.

Der er forskel på æbler, både hvordan de reagerer på at blive kogt og på hvor søde de er. Nogle æbler skal lige have med stavblenderen når de er blevet kogt og andre æbler nyder godt af en teskefuld vaniljesukker for at få lidt sødme frem.

Jeg bruger personligt aldrig ren sukker, stevia eller andre sødemidler end muligvis vanillesukker, når jeg laver hjemmelavet æblemos. Og det laver vi relativt ofte herhjemme, fordi drengene elsker at få det ovenpå yoghurt, en bolle, havregrød eller noget helt fjerde. Jeg synes det er rart at have hjemmelavet æblemos i fryseren – så er der til weekenden med æblemos på morgenbollerne eller til at kunne lave æblekage til dessert.

Opskrift på fastelavnsboller

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.