Snik-snakkeri

Fra dit barn bliver født taler du til det. Vi pludrer, laver fjollede ord og prøver på bedst mulig vis at tale med dem. Men der kan være meget der gør, at sproget ikke kommer lige let til alle børn. Heldigvis er der meget hjælp at hente – især gennem leg.

*Dette blogindlæg er sponsoreret

Herhjemme fik Njord lagt dræn første gang da han var 16 måneder. Hans hørelse var nedsat med over 50 procent. Hans hørelse blev sammenlignet med at høre hvad folk siger, når man selv er dykket ned under vand. Dette gjorde at hans sprog ikke udviklede sig som det skulle og at der kom en tilbagegang for ham, da han så fik lagt dræn og endelig kunne høre igen.

Han kom dog hurtig efter det og vi elsker at lege med sproget, både med ordlege, rim og remser.

Han mistede sine dræn sidste sommer og havde ingen problemer. Men da vinteren kom, mistede han igen hørelsen og skulle på ny have lagt dræn. Men det betød at han hen over nogle måneder ikke kunne høre tilstrækkeligt. Vi måtte råbe til ham, for at han kunne høre os. Det betød en tilbagegang for ham – igen.

Njord går nu til talepædagog gennem børnehaven, da han ikke kan udtale de ordlyde der ligger bagerst i munden, som K, G og R.

Njords sprog – og Martinus’ for den sags skyld – er en kæmpe bekymring for mig. Jeg ved hvor vigtigt det er at have de basale sproglige egenskaber på plads.

Så fandt jeg siden CIHA.

Først og fremmest begyndte vi at læse Den store snikke-snakke bog, der er skrevet for at hjælpe den sproglige udvikling på vej for børn mellem 18 måneder og 4 år. En bog der lægger op til en masse tale, hvori der også er inkluderet bevægelse og sjov. To ting der er fantastiske, når børn skal lære. For de får en langt bedre indlæring af at lege end bare at sidde og lytte.

Leg og bevægelse er noget vi har fundet ud af er vigtigt på denne sproglige rejse. En rejse der betyder meget for mig, fordi sprog og tale er så vigtigt i min verden. Det er min levevej og derfor fokuserer jeg også meget på at børnene skal mestre den på bedst mulig vis.

Jeg startede med at ville bruge den som godnathistorie. Det kan man også til et vist punkt. Men den er bedst at bruge i de gode vågne tider. Vigtigst af alt, har Njord altid mulighed for at tage den – og andre bøger – i løbet af dagen. Fordi en bog godt kan være et alternativ til leg, iPad, fjernsyn eller andet.

Vi har virkelig nydt at tale om de forskellige ting i bogen og det er rart at have en bog, hvor man ikke skal læse fra start til slut, men i stedet kan starte midt i, springe til slutningen for så til sidst at læse starten. Det er en sjov og anderledes måde at læse på og Njord nyder det lidt rebelske læseri.

Det vigtigste ved Den store snikke-snakke bog er, at den giver mulighed for nogle rigtig hyggelige samtaler. Njord og jeg får talt om mange sjove ting, når vi læser den.

Martinus har også meget stor glæde af Den store snikke-snakke bog. Her er samtalerne ikke så store, men i stedet får vi kigget på en masse billeder, gentaget ord og får en helt anden forståelse af de handlinger der sker på billedet. Ikke mindst klukker Martinus af grin, når vi tager strømperne af og sætter dem på ørerne, hænderne eller et helt tredje sted (en del af bogen).

Så er der morgenmad

Et af de første ord begge mine drenge har sagt er mad. Martinus var ikke lang tid om at lære ordet morgenmad, til stor forbløffelse for pædagogerne i vuggestuen. Han kunne allerede sige det, da han startede i vuggestue – 10 måneder gammel.

Begge mine drenge elsker mad. Derfor var det helt rigtig at få lov til at teste Magni morgenmadsbakke sammen med Den store snikke-snakke bog, da der i bogen bliver talt om morgenmad.

Vores legekøkken herhjemme er et kæmpe hit hos begge drenge, så morgenmadsbakken blev taget rigtig godt imod.

Sammen med bogen fik vi talt om, hvad vi bedst kan lide at spise til morgenmad, hvad man ikke normalt spiser til morgenmad og meget andet. Det har blandt andet givet anledning til nye ting at spise til morgenmad i weekenden, da begge drenge til dagligt spiser morgenmad i deres institution.

Magnetbøger

Ud over Den store snikke-snakke bog og legemaden, har vi også fået lov til at teste denne magnetbog. En ud af mange forskellige varianter. Jeg valgte at tage den med hjemmet, for der ville være mest at tale om.

Njord og jeg sad med magnetbogen og Njord indrettede værelserne. Der fandt jeg ud af, hvor mange ting i hjemmet der er, som Njord ikke kender navnet på – og som jeg aldrig har tænkt over at introducere ham overfor.

For eksempel vidste han ikke, hvad en emhætte var og hvordan skulle en dreng på 4 år også vide det? Både Njord og Martinus er ofte med i køkkenet, men vi taler mest om de fødevarer vi bruger og så om skåle osv.

Njord har virkelig brugt mange timer på at indrette det lille magnethjem igen og igen. Nogle gange vil han helst bare sidde alene og fordybe sig og andre gange vil han gerne sidde og tale om det imens.

Leg, læring og sproglig udvikling

Jeg tror på, at bøger er med til at give en god sproglig udvikling hos børn. Så derfor får begge vores drenge læst godnathistorie, enten hver for sig eller sammen.

Vi taler meget med vores børn og jeg prøver at være så kreativ som muligt med dem. Begge dele udvikler deres sprog.

Vi har aldrig brugt baby-tegn eller babysprog. Vores værste babysprog-ord er nusseren, som er Martnus’ nusseklud og bisser i stedet for at sige tænder.

Jeg håber på, at vi giver vores børn de bedste forudsætninger for at blive gode sprogligt. Vi taler meget med dem, læser mange bøger (oftest de samme i perioder, men gentagelse er en god ting) og håber at vores måde at lege, være kreative mm., er med til at styrke deres sproglige færdigheder. De tre ting fra CIHA – Den store snikke-snakke bog, morgenmadssættet og magnetbogen håber jeg er med til at styrke dem i den sproglige udvikling.

Jeg kan varmt anbefale CIHA og har da allerede kigget på flere af deres bøger (har jeg nogensiden nævnt at jeg er book-aholic?).


En tanke omkring “Snik-snakkeri

  1. Pingback: Njords sprog er en kæmpe bekymring for mig

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.