Er du blevet rørt? 

Hvordan er det mon at leve på gaden eller være i en voldeligt forhold? Det er noget ingen har som ønske at få kendskab til. I den nye roman af Line Thorstenson, deler hun Hannahs historie, der er skabt ud fra andres fortællinger, inklusiv hendes egne erfaringer. 

af Anette Bundgaard

Bogen “Rør mig nu” udkommer den 15. martsog jeg har været så heldig at kunne interviewe forfatterinden Line Thorstenson omkring bogen og ikke mindst hende selv. Så kom med indenfor hos Line og glæd Jer til at kunne læse romanen der er lige på trapperne. 

Bogen erbaseret på 25 forskellige kvinders historier og over 380 siders interviews. Line Thorstenson har fundet inspirationen til bogen gennem hendes eget liv og gennem veninder, som desværre ikke længere lever. 

Det første der rammer mig ved Line Thorstenson, er hendes store smil og mørke krøllede hår. Hun har så meget personlighed og positiv udstråling, til trods for hun har sit eget liv som inspiration til bogen ”Rør mig nu”, der omhandler Hannah, der ikke møder meget medgang. 

Hvordan fik du ideen til at skrive denne bog?

”Ideen er opstået på flere forskellige grundlag. Det første grundlag er personligt. Det bunder i en tid på psykiatrisk afdeling som teenager og et voldeligt forhold i samme periode. Jeg har aldrig set mig selv som et offer – jeg har set mig selv som en overlever og det var vigtigt for mig at give samme kendetegn og karakter hos hovedpersonen, Hannah, i bogen. ”

Hvad er så det andet grundlag?

”Det andet grundlag kommer efter mit arbejde som frivillig på et herberg og efter selv at have boet på et herberg i en kort periode. Jeg mødte mange mennesker med dybe historier. Den slags historier vi hører lidt om i medierne, men aldrig rigtig kommer i dybden med. SÅ det blev vigtig for mig at være en stemme for dem, der ikke har nogen.”

Hvad har fået dig til at skrive denne bog? 

”Jeg synes ofte at vi læser om hjemløse i medierne, vi læser om ofre for diverse forbrydelser og om de folk der begår forbrydelserne. Men vi lære aldrig rigtig de her mennesker at kende. Vi forstår dem ikke rigtig og vi dømmer dem ofte. Jeg tror vi alle sammen kan sige, vi på et tidspunkt har tænkt eller følt, at folk selv var uden om den situation de befandt sig i. Jeg vil gerne prøve at vise den anden side. Hvilke begivenheder der kan føre til at man bliver hjemløs, udvikler et misbrug eller havner i et voldeligt forhold.  Jeg har skrevet bogen så ærligt som muligt.”

Hvad gør, at du interesserer dig for samfundets sorte får? 

Hvorfor har altid været et vigtigt spørgsmål i min bog. Hvorfor gør folk som de gør og hvorfor ender folk hvor de gør? Det sorte får er det vi alle gerne vil fordømme og lægge afstand til, fordi det er det nemmeste. Jeg interesserer mig for det modsatte. Hvad ville der ske, hvis vi stoppede op og spurgte hvorfor han/hun er endt i den situation.”

Hvorfor har du lavet en fiktiv fortælling af samfundets sorte får?

“For at skabe mest mulig relation til fortællingen og for at vælge en anderledes form end den gængse interviewform.”

Hvor meget er fiktion?

”Navne, alder og enkelte lokationer er opdigtede for at beskytte kildernes identiteter. Derudover er Hannah i virkeligheden 25 forskellige kvinder og ikke én person.”

Hvor meget Line er der i Hannah eller omvendt?

”Det er svært sådan lige at definere. Men jeg vil sige at der er mange fællestræk i personlighederne og udseendet. Både Hannah og jeg har boet samme steder og vi har begge en stor interesse for heste. Men hvor Hannah ingen kontakt har til sin mor, der blandt andet har et heftigt misbrug og som har omsorgssvigtet hende og hendes søskende, har jeg som forfatter ikke et lignende forhold til min mor. Hun har blandt andet været en støtte gennem hele skriveprocessen bag denne bog.”

Har du været ved at give op undervejs i processen? 

”Ja! Da jeg var færdig med min research og interviews, var jeg klar til at smide det hele ud. Historierne jeg havde fået fortalt, var kravlet så dybt ind under huden på mig, at jeg måtte lægge projektet fra mig i 3 måneder. Første kapitel var det mest udfordrerne og det samme med det sidste kapitel. Alt der imellem syntes jeg kørte i et rimelig tempo.”

Da hun til sidst bliver spurgt, om Line gerne vil skrive flere bøger, svarer hun med et stort smil ”Ja!”. 

Hvad kommer din næste bog til at handle om?

“Næste bog er en helt anden genre, så den venter jeg lidt med at løfte sløret for.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.