Julen står for døren og det er nu her, hvor dem der elsker at bage julesmåkager, begynder at få bagt. Hertil har jeg en lille ny opskrift, som måske kunne interessere. Den er dejlig nem at lave, nem at arbejde med og så smager den dejligt.

Denne dej kan sagtens rulles ud efter en times tid i køleskabet, men den er ekstra god, hvis den får lov til at stå natten over i køleskabet, så smagen rigtig kan trænge igennem.
- 275 g hvedemel
- 125 g smør
- 125 g rørsukker
- 1 spsk god vaniljesukker
- 1 æg
- 1 spsk sirup
- 3 tsk kanelsukker
- 1 spsk citronsaft
Kom smør og sukker op i en skål og rør rundt, til det er godt blandet rundt. Tilsæt derefter æg, sirup og citronsaft, rør rundt. Kom så vaniljesukker og kanelsukker i – tilsæt mel lidt efter lidt, ælt det gerne sammen, når det begynder at blive fast. Når dejen har trukket, skal den æltes i hænderne igen. Rul den ud og stik figurer ud. Kom dem på en bageplade med bagepapir på og bag dem ved 200 grader til de er gyldne – omkring 5-7 minutter.
Den perfekte glasur
De kan pyntes med glasur. Jeg brugte en mere fast glasur, så den ikke flød ud. Til denne glasur skal du bruge:
- 2 æggevider (pasteuriseret)
- 1 dl flormelis
- 1 tsk eddike
Kom æggehviderne op i en helt ren og tør skål. Pisk nu til æggehviderne er begyndt at blive tykt og kom så flormelis i. Pisk videre til du har en mere stiv masse. Lige inden du stopper med at piske, kommer du eddiken i og sørger for at få pisket det godt sammen. Eddiken gør, at glasuren bliver mere blank.
Kom glasuren op i en tyllepose og dekorer småkagerne, når de er kølet helt af. Hvis småkagerne er varme eller lune, vil glasuren smelte.

Julens små traditioner
Både at lave småkagedejen, lave småkagerne og pynte dem med glasur, krymmel og eventuelt chokoladeknapper. I vores familie er det blevet en tradition, der startede da min bror og jeg var børn, at bage julesmåger i julen. Både julesmåkager og romkugler. Nu er traditionen blevet ført videre til min nevø og mine drenge – eller Martinus kommer først til at være med til næste år, hvor han har lidt større forståelse.
Der bliver altid bagt fire forskellige slags småkager, men nogle af kagerne er blevet skiftet ud gennem årene. Vi startede med vaniljekranse, pebernødder, jødekager og fedtebrød. Det er nu blevet til vaniljekranse, pebernødde, vanilje småkager og guldkornskager.
Når vi er igang med småkagebagningen, kan børnene bare gå til og fra som de ønsker. Der er ingen tvang. Njord var i år kun med til at bage to af småkagerne og under de to andre, ville han langt hellere lege. Den slags skal der være plads til.
Da der skulles pyntes småkager, ville min nevø gerne lave en speciel småkage til hver af hans kærester. Han går i 0. klasse og har åbenbart to han skifter imellem. Njord ser meget op til hans fætter, så han ville også lave en småkage til en pige fra børnehaven, som han synes er sød. Så nu skal han give hende den specielle hjertesmåkage i morgen i børnehaven. Det bliver spændende at høre, om hun bliver glad for sin småkage.