Må drenge lege med dukker?

For en uges tid siden lagde jeg et billede af Njord op på en hækleside på Facebook, med hans hæklede krone på, men jeg havde ikke lige regnet med det udfald over så simpel en ting.


Meningen med dette var, at vise kronen frem, for at få ris og ros. I stedet blev jeg mødt af holdninger om hvorvidt denne krone kunne bruges på en dreng. Det er selvfølgelig helt i orden, hvis andre ikke har samme smag som mig. Men så begyndte der at komme kommentarer omkring, at jeg var en dårlig mor som var ked af, at jeg ikke havde fået en pige, så derfor prøvede jeg at gøre min dreng til en pige. Forbløffende at sådan et lille billede kan fortælle så meget. 

Nettet er et sted, hvor folk gemmer sig bag en skærm og sviner andre. Desværre. Så et billede, hvor der kun skulle kommenteres på udfaldet af en lille hæklet krone, blev i stedet til muligheden for en til at komme af med en masse ordbræk. Ord som aldrig ville have blevet sagt, hvis hun havde stået ansigt til ansigt med mig. Det er skrækkeligt, hvad der kan få folk til at udstille sig selv sådan. Ligegyldigt om det er en dårlig dag eller ej, så burde folk have den pli, at de stadig kunne formå at holde en ordentlig tone. Her var der tale om voksne mennesker, kvinder på 40+ og ikke små børn.

Men selvom jeg ved at de typer findes – alle steder – så blev jeg alligevel overrasket over, at folk kan begynde at dømme en ud fra et billede, og mene om man er en god eller dårlig mor. Denne kvinde begyndte at spørge ind til faren om han heller ikke havde noget at sige og at det var synd for min dreng, at han ville vokse op i et hjem, hvor han intet ville have at sige og kun ville blive underkuet, Meget store ting at sige ud fra et lille billede.

Jeg kunne ikke være mere lykkelig over at have fået min bisse. Han er mit et og alt, min guldklump. Jeg vil gå igennem ild og vand for ham. Han er et bulderhoved og puttedyr, en fantastisk kombination og jeg elsker ham. 

Det skræmmer mig da også, at nogle forældre kan være så snæversynede – ofte i forhold til deres drenge – at børnene bliver hæmmet i deres leg. For godt og vel var det en enkelt kvinde, der begyndte at kalde mig for en dårlig mor, men flere af de yngre mødre mente da også, at de aldrig ville give deres dreng krone på. Men er det mig der er forkert på den eller tænker du også, at disse mødre kommer i et dilemma, hvis deres dreng en dag bliver kattedronning til fastelavn?

Jeg vil aldrig hindre min dreng i at danse rundt i tylskørt eller gå imod ham, hvis hans største ønske er en dukke. Jeg tror ikke at det gør ham til et dårligere menneske, tværtimod får han lov til at udfolde sin kreativitet. Får jeg en pige, skal hun da heller ikke kun gå i kjole og aldrig få lov til at spille fodbold. Børn skal være børn og ikke blive hæmmet i deres leg, af voksnes ideer omkring, hvad der er piget og hvad der er drenget. Børnene skal nok blive dem selv og få deres helt egen personlighed. 

Jeg er heller ikke bange for, hvis Njord skulle blive homoseksuel. For det er næppe et par danse i tylskørt, der gør det. Så ville han nok blive det alligevel og så er det den han er, det vil ikke gøre at jeg ville elske ham mindre.

Jeg vil aldrig være en hindring for Njord, hvis han har lyst til at udfolde sin kreativitet – selvfølgelig til en vis grænse. Så vi skal danse rundt, lege, bage, lave dimser og dutter – om det så er med glimmer eller pirater, det er op til fantasien. 

Nu vil jeg bare spørge, vil i lade jeres drenge lege med “pigelegetøj”? Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.