Hjemmelavet mandelmælk og mandelmel

Nogle mennesker kan ikke rigtig tåle mælk og nogle kan ikke tåle for meget af gangen. Et godt alternativ til almindelig komælk er dermed enten sojamælk eller mandelmælk. Det kan både bruges til madlavning, drikkes rent og bruges i kaffen. Det gode ved mandelmælk er så, at man kan lave det selv og det er nemt og ikke mindst billigt. I de fleste tilfælde er det dyrere at lave ting fra brunden, men i dette tilfælde er det faktisk ikke særlig dyrt. Derudover kan du også få lov til at eksperiementere med forskellige nødder, for det er ikke kun mandler man kan lave mælk af.
Du skal bruge:
100 g mandler
1,5 l vand
bøtte/glas med låg
kaffefilter
Kom mandlerne i en bøtte eller et glas, hvor du har et låg til, hæld koldt vand på, så mandlerne er dækket og mere til. Kom låget på og stil mandlerne i køleskabet i 8-12 timer.
Hæld derefter vandet fra og kom mandlerne op i en blender. Dæk dem med to dele vand, dvs. ca. 2-3 dl mandler af gangen til 4-6 dl vand. Dette kommer an på hvor meget din blender kan håndtere. Blend i 2-5 minutter, så mandlerne bliver blended så fine som muligt.
Si stumperne fra, ved at si det hele igennem et kaffefilter eller et ostelærred. Du kan eventuelt smage mandelmælken til med sukker og salt, men det kommer an på hvad du vil bruge det til. Jeg har personligt ikke smagt det til, men bare brugt det rent.
Mandlerne der ligger tilbage i kaffefilteret er mandelmel, der kan bruges til bagning. Mandelmelet skal tørres i en ovn ved 70 grader i 30 minutter, til det er gyldent og tørt. Husk at røre rundt ind imellem. Opbevar mandelmelet i en lukket pose, mørkt og tørt. Det er ikke altid nødvendigt at tørre det, hvis du skal bruge det med det samme – det kommer an på om opskriften skriver tørt mandelmel. Du være opmærksom på at der er en forskel på mandelmel, i forhold til om du har lavet mandelmælk på mandler med eller uden skal. Du kan bruge mandler med og uden skal. Mandler uden skal giver en lidt kraftigere nøddesmag, men det er ikke en stor forskel. Mandelmel uden skal mere bruges til de søde ting, dvs. kager. Hvor mandelmel af mandler med skal, mere er til de lidt mere bitre ting, som rugbrød. 
 
Mælken kan holde 2-3 dage i køleskabet, men du skal være opmærksom på at mælken godt kan skille inden for de dage, der skal dog bare røres rundt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.